Miçotakis Ege planından vazgeçmiyor: Türkiye’yi ilgilendirmez

Ankara-Atina hattında kriz çıkaran Yunanistan’ın İyon ve Ege Denizi’nde birer deniz parkı oluşturma planıyla ilgili Yunan Başbakan Kiriakos Miçotakis’ten yeni bir açıklama geldi.

Yunanistan, biyolojik çeşitliliği korumak amacıyla 780 milyon euro’ya iki büyük deniz parkı kuracağını açıklamıştı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan 9 Nisan’da yapılan yazılı açıklamada ise şunlar kaydedilmişti:

“Yunanistan’ın, Ege sorunları bağlamında öteden beri hemen her platformdan istifade etme çabası içinde olduğu bilinmektedir. İlişkilerimizde son dönemde görülen yumuşamaya rağmen Yunanistan’ın bu defa da çevreyle ilgili hususları istismar ettiği görülmektedir.

Ege sorunlarını ve egemenliği uluslararası anlaşmalarla Yunanistan’a devredilmemiş bazı ada, adacık ve kayalıkların statüsüne ilişkin hususları kendi gündemi çerçevesinde kullanmamasını Yunanistan’a tavsiye ederiz.”

‘ERDOĞAN’LA ZORLU BİR İLİŞKİMİZ VAR’

Miçotakis, Action24 televizyonuna verdiği mülakatta “Bu deniz parklarını kendi karasularımızda kuruyoruz. Bu konuda anlamsız bir tartışma var. Plan Türkiye’yi ilgilendirmez. Türkiye kendi karasularında kendi parklarını kurmak isterse de bu beni ilgilendirmiyor” dedi.

Türkiye’nin Yunanistan’ın egemenliğine karşı girişimlerde bulunduğunu savunan Miçotakis, “Yunanistan için Ege’de gri alanlar yok. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da söyledim, Ege’deki egemenlik konuları Lozan Anlaşması’na tabidir” diye konuştu.

Erdoğan’la kişisel ilişkisine de değinen Yunanistan Başbakanı, “Zorlu bir ilişkimiz var ama samimi iletişimin bir yolunu bulduk” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir