Kriz ayında altına sarıldık

Güvenli Liman Altın, Yatırımcıların Gözdesi

ALTIN rekor serisine ara vermesine rağmen talep hız kesmiyor. Vatandaşların 19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan siyasi operasyonun ardından ekonomi programına inancını kaybetmesiyle ‘güvenli liman’ altın ön plana çıktı. Kuyumcularda yapılan kartlı harcamalardaki büyüme üç haneye ulaştı.

Bankalararası Kart Merkezi’nin verilerine göre mart ayında yapılan toplam kartlı ödeme tutarı yıllık bazda yüzde 48 artarak 1.7 trilyon lirayı aştı. Ancak altının yurt içinde siyasi tansiyonun artması ve TL’nin değer kaybetmesi, yurt dışında ise ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifeleriyle Euro’dan sonra en iyi yatırım aracı olduğu mart ayında kuyumcularda yapılan kartlı harcamalar katlandı.

İşlem Adedi ve Büyüme Oranları

Martta kuyumcularda yapılan kartlı harcamaların büyüklüğü yıllık bazda yüzde 165.9 artarak 22 milyar 169 milyon liradan 58 milyar 951 milyon liraya ulaştı. Aynı dönemde kuyumcularda yapılan kartlı işlem adedi de yüzde 16 arttı. Kuyumculardaki kartlı harcama tutarı yüzde 34.89 artarak resmi enflasyondan çok daha hızlı büyüdü.

Altına ilginin sürmesinin bir diğer önemli nedeni ise ons altının yılbaşından bu yana yüzde 26.5 değerlenmesi oldu. Analistler altındaki yükselişin yeniden başlamasını beklerken, piyasa analisti Fawad Razaqzada, ticaret savaşlarındaki müzakerelerin yavaş sürmesinin altına yarayabileceğini belirtiyor. JPMorgan da 2026’da ons altının 4.000 doları aşacağını tahmin ediyor.

Sertifika Talebinde Düşüş

Son dönemde fiziki altın almak yerine Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın çıkardığı altın sertifikasına talebin artması dikkat çekiyordu. Borsa İstanbul’da ‘Altın S1’ koduyla işlem gören sertifika, cuma günü yüzde 4.98, tarihi zirvesi gördüğü salı gününe kıyasla da yüzde 12.27 geriledi. Vergi avantajının olması, alım-satım makasının bankacılık sistemine kıyasla daha düşük olmasıyla beraber sertifikanın fiyatı ile teoride işlem görmesi gereken seviye olan gram altın arasındaki makas geçen hafta yüzde 20’yi aşmıştı.

Related Posts

Emekliye ikinci bayram ikramiyesi ödeme tarihi ve zam durumu

Milyonlarca emekli, bu yılın ikinci bayram ikramiyesini haziran ayı başında zamlı olarak alacak. Mayıs ayının sonuna kadar emeklilik başvurusu yapanlar da zamlı ödemeden yararlanabilecek.

Petrol haftaya yatay başladı

Petrol fiyatları haftaya yatay başladı. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 65,95 dolardan işlem görüyor.

Gemiler, dünyanın her köşesinde TÜRKSAT’ın gözetiminde

TÜRKSAT, denizcilikte güvenliği ve izleme kabiliyetini en üst seviyeye taşıyan Gemilerin Uzak Mesafeden Tanımlanması ve İzlenmesi (LRIT) Sistemi ile Türkiye ve dünya denizlerinin güvenliğini sağlıyor.

Fethi Gürer: ‘Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması. Çiftçilerin üretim tercihlerine baktığımızda, yüzde 74’ü alıştığı ürünü, yüzde 30’u ise satışı hızlı olan ürünü ekiyor. Yüzde 30’u da daha iyi kazanacağını düşündüğü ürünün ekimine yöneliyor. Su sorunu ve olası riskleri dikkate alan ise sınırlı üretici var” dedi.

‘VakıfBank’ta güçlü büyüme devam edecek’

VakıfBank’ın 71. Olağan Genel Kurul toplantısı, 24 Nisan 2025 tarihinde İstanbul Finans Merkezi’nde bulunan Genel Müdürlük binasında gerçekleştirildi. Toplantıda, 2019 yılından bu yana Genel Müdürlük koltuğunda bulunan Abdi Serdar Üstünsalih’in görevine devam etmesi kararlaştırıldı.

Bu hafta en çok hangi yatırım aracı kazandırdı? Dolar, Euro, altın…

Bu haftanın en çok kazandıran yatırım araçları belli oldu. Dolar, Euro, altın ve Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetlerinde haftalık bazda ortalama artış açıklandı. İşte bu hafta en çok getiri sağlayan yatırım araçları…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir