Gazze’de Gıda Krizi Derinleşiyor
Gazze’deki Filistinliler ve uluslararası yardım kuruluşları, temel gıda maddelerinin fiyatlarının artması, tıbbi malzeme stoklarının azalması ve yardım dağıtımındaki kesintilerin Gazze’de yeni bir felaket durumuna yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
Dünya Gıda Programı ve UNRWA gibi insani yardım kuruluşları, Gazze’de 2 milyondan fazla Filistinliye gıda ve hizmet sağlamaktadır. Ancak, stoklardaki son un ve diğer gıda maddeleri tükenmek üzere, bu da toplum mutfaklarına yemek hizmeti verenlerin durumunu daha da zorlaştırmaktadır.
Yardım gruplarının depoları, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes sırasında dolmuş, ancak şimdi boşalmış durumda. Gazete haberine göre Birleşmiş Milletler’den bir yetkili, bu durumu “çok endişe verici” olarak nitelendirerek, insanların dayanıklılığının azaldığını belirtti.

İsrail’in Girişleri Engellediği Kriz
Yaklaşık iki ay önce ateşkes sona erdikten kısa bir süre sonra İsrail, Gazze’ye gıda, yakıt, ilaç ve diğer maddelerin girişini durdurdu. Bu durum, yüz binlerce kişinin ekmek ihtiyacını karşılayan fırınların kapanmasına neden oldu. Ayrıca sadece mercimek, makarna veya pirinç sunan toplum mutfaklarının da porsiyonları azaltıldı.
Gazze’deki Refah Yardım Mutfağı’ndan Hani Abu Qasim, “Bu mutfak kapanırsa, buna bağımlı olan insanlar açlıkla karşı karşıya kalacak” şeklinde endişelerini dile getirdi.
Fiyatlar Yükseliyor, Pazarlar Boşalıyor
Gazze’deki pazarlar neredeyse bomboş ve satılan ürünlerin fiyatları artık çok yüksek seviyelerde. Ateşkesin ardından domatesin fiyatı 4 kat artarak 8 dolara, şekerin fiyatı 7 katına, unun fiyatı ise 10 ila 15 katına çıktı. Et ve süt gibi ürünlere ulaşmak ise neredeyse imkansız hale geldi.