Elmaslar Bu Kadar Nadir Değilse Neden Bu Kadar Pahalı ?

Yaygın popülerliğine ve kültürel önemine rağmen, bu popüler nişan mücevherinin sandığımız kadar nadir olmadığı ortaya çıktı. Peki elmaslar neden bu kadar pahalı ?

Yüksek fiyatlarına çeşitli faktörler katkıda bulunur. Bu değerli taşlar için küçük bir servet harcamaya değip değmeyeceğini veya bir alternatif aramamız gerekip gerekmediğini görmek için her birinin ambalajını açalım .

Mücevher kalitesinde elmaslar aslında oldukça nadirdir.

Elmaslar gezegendeki en nadir mineraller olmasa da mücevherlerde kullanılan elmasın spesifik türünü bulmak o kadar da kolay değil. Milyarlarca yıl önce Dünya’nın mantosunun derinliklerinde oluşmuş olup, yalnızca küçük bir kısmı yüzeye çıkabilmektedir. Info Diamond’a göre ham elmasların yalnızca yüzde 20’si mücevher amaçlı kullanıma uygundur.

Dört C ve hassas kesim de fiyatı yukarı çekiyor.

Kıtlığın ötesinde, bir elmasın değeri, özellikleriyle derinden iç içe geçmiş durumdadır. GIA, Dört C’nin (kesim, berraklık, renk ve karat ağırlığı) evrensel olarak kabul edilen değerlendirme yöntemi olduğunu söylüyor .

Parlaklığı ve ışıltıyı en üst düzeye çıkaran optimum kesime ulaşmak, titiz işçilik ve özel aletler gerektirir. Kusursuz, renksiz, daha büyük taşların astronomik boyutlara ulaşmasıyla bu faktörler fiyatı önemli ölçüde etkilemektedir.

İyi bir pazarlama kampanyasının gücünü asla küçümsemeyin.

Elmas madenciliği devi De Beers, 20. yüzyılda elmasları romantizm, bağlılık ve sonsuz aşkla ilişkilendirmek için hedefli pazarlama kampanyaları uyguladı.

Dikkatle hazırlanmış bu imaj ve elmas pazarının önemli bir kısmı üzerindeki kontrolleri, talebin artmasına ve elmasların nişan yüzükleri ve diğer duygusal mücevherlerin taşı olarak sağlamlaşmasına yardımcı oldu.

Elmas madenciliği yoğun ve maliyetli bir süreçtir.

Bu değerli taşları çıkarmak karmaşık ve pahalı bir çabadır. Elmas madenleri kilometrelerce derinliğe sahip olabilir ve ağır makineler ve vasıflı işgücü gerektirir. Çevre düzenlemeleri ve etik madencilik uygulamaları da maliyeti artırıyor.

Piyasadaki arz ve talep güçleri yoğun bir şekilde iş başında.

Elmas endüstrisi sıklıkla kontrollü bir tedarik sistemi üzerinde çalışmakla suçlanırken Better Than Diamond , elmas fiyatlarının yapay olarak kontrol edildiğinin artık doğru olmadığını söylüyor .

Laboratuarda yetiştirilen veya başka türlü, elmasların fiyatı ve değerinin tamamen arz ve talepten oluşan piyasa güçleri tarafından belirlendiğini iddia ediyorlar ve Investopedia bunu mükemmel bir şekilde açıklıyor.

Elmas madenciliğinin karanlık bir tarafı var:

Ne yazık ki elmas madenciliğinin bir de karanlık tarafı var. Daha yaygın olarak “kanlı elmaslar” olarak bilinen çatışma elmasları; silahlı çatışmaları, sürekli şiddeti ve insan hakları ihlallerini finanse etmek için savaşın harap ettiği bölgelerde çıkarılan elmaslar olarak tanımlanıyor .

Kimberley Süreci Sertifikasyon Programı gibi girişimler çatışma elmaslarını azaltmayı hedeflerken Brilliant Earth , sorunun hala yaygın olduğunu söylüyor . Tüketiciler olarak, daha etik ve sürdürülebilir bir elmas endüstrisinin gelişmesine katkıda bulunacak bilinçli satın alma kararları vermek bizim sorumluluğumuzdur .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir