Armatür ihracatı 1.6 milyar dolar oldu

Armatür sektöründe ihracat mayıs ayında yüzde 7.33 artışla 382 milyon dolara ulaştı. 2024 yılının ocak – mayıs döneminde ise sektörün toplam ihracatı 1 milyar 684 milyon dolara yükselirken, sektörünün en fazla ihracat gerçekleştirdiği ilk üç ülke ise sırayla Almanya, Rusya ve Irak oldu. Sektörün mayıs ayında ihracat birim fiyatı ise yüzde 4.76 artarak 6.37 dolara yükseldi.

Sektörün mayıs ayında ihracatta gösterdiği yükselişe rağmen, yılın ilk 5 ayında geçen yıla oranla yüzde 5’in üzerinde bir azalma yaşandığının bilgisini paylaşan Armatür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, “Son aylarda sabit seyreden kurlar, girdi maliyetlerindeki yükselişin altında gerçekleşti. İhracatçının her yaptığı ihracat karşılığında yurda getirdiği dövizin belli bir oranının yüksek kurdan bozdurulması ihracatçıya büyük destek olacaktır ve önünü açacaktır” dedi.

Dernekten yapılan açıklamada, sektörün otomasyon, Ar-Ge, Ur-Ge, yerel yan sanayi, e-ihracat, marka ve belgelendirme alanlarında yatırım ihtiyacı bulunduğu, KDV destekleri ve kamu alımlarındaki yerlileşme eğilimlerinin sektörün avantajları arasında yer alacağı belirtildi. Sektörün ihracat pazarında; yerli ham madde üretimi, satış artışı, finansman ve teknoloji alanlarında desteklerin beklendiği vurgulandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir